Kammaropera Syd logotyp

Tidiga produktioner 2011-2015

Kammaropera Syds två första produktioner, Cosi fan tutte (2011) och Mannen som hatade opera (2012), spelades på Kulturhuset Anders i Höör. Medlen var blygsamma, men de konstnärliga ambitionerna och framgångarna desto större.

Med Händels opera Alcina (2013) ville vi prova att vidga formatet till en turnéproduktion i Rickard Söderbergs regi. Antalet föreställningar utökades och orkestern växte från ett piano till stråkkvartett, blockflöjt och cembalo. Alcina fick fina recensioner och året efter skedde en kraftsamling inför försöket att ta nästa stora steg: att producera föreställningar på Ystad Teater.

I den sceniska konsertproduktionen Vive l’Operétte (2014) tog vi oss för första gången an operettgenren. Även detta år turnerade vi och spelade på fyra olika platser i Skåne.

Framför oss hägrade målet, som var kommande års produktion, nämligen Strauss operett Läderlappen på Ystad Teater. Sommaren 2015 satsade KOS större än någonsin och bjöd på en helaftonsföreställning, med fler sångare på scenen och åtta musiker i diket.