Kammaropera Syd logotyp

Det här är KOS

Kammaropera Syd (KOS) grundades 2011 av operasångare i Malmö. KOS består av såväl sångare som är anställda på Malmö Opera som frilansande sångare. En av medlemmarna är operasångaren och mediaprofilen Rickard Söderberg.

KOS presenterar levande, aktuell och underhållande musikteater av högsta kvalitet, med en ensemble bestående av professionella sångare och musiker. För oss är inte opera ”finkultur”. Vi vill presentera denna musikgenre på ett okonstlat och lekfullt sätt, lätt för alla att ta till sig. Ett sätt att åstadkomma detta är att blanda klassiska sångare med kända komiker och skådespelare, som tillför något extra till våra föreställningar. Vi har bland annat arbetat med Sven Melander, Marianne Mörck och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson.

Vi framför våra föreställningar på svenska och blandar sång och musik med talad dialog. Publiken får gärna skratta högt och uppmanas att sjunga med! Att vi spelat för utsålda hus (med köande publik efter återbud) under de fem somrar vi producerat uppsättningar på Ystad teater, tolkar vi som att vi kommit en god bit på väg i vår ambition att åstadkomma operaföreställningar som tilltalar en bred publik.

Teamet

De föreställningar vi producerat varje sommar sedan 2015 har haft ett trettiotal sångare och artister på scenen och en orkester på cirka 15 personer, samt ett produktionsteam bestående av manusförfattare, regissör, koreograf, dirigent, musikarrangör, kostymör, maskör, ljusdesigner, inspicient och producent. 

Våra produktioner har kommit att bli en värdefull mötesplats för redan etablerade operasångare och unga sångare. Vi blandar artister som sjungit vid både Metropolitan Opera, la Scala och Wiener Staatsoper med sångare som fortfarande är under utbildning, som exempelvis studenterna vid Malmö Operas masterutbildning.

Detta har lett till ett erfarenhetsutbyte och en introduktion till operasångarens många gånger hårda arbetsvillkor under lättsamma och avslappnade former som annars är svåra att åstadkomma. Föreställningarna engagerar vanligtvis också nyutbildade musikalartister och dansare som på så vis får möjlighet att skaffa sig erfarenhet.

Orkestermusikerna är handplockade från regionens professionella orkestrar. Kompositören Nils-Petter Ankarblom, som bland annat gjort produktioner på Broadway, arrangerar musiken speciellt för vår orkester.

Värdegrund

Inom operagenren finns en fantastisk musikskatt som inte får glömmas bort. Genren har dock en allvarlig baksida, eftersom flera klassiska operaverk bygger på en förlegad syn på bland annat könsroller och sexualitet. Det är något som vi starkt vänder oss emot!

Vi vill använda operan som det inlägg i samhällsdebatten som den en gång var och poängtera allas lika värde, lyfta fram styrkan i att vi alla är olika och den glädje det innebär att var och en accepteras för den person man är. Vi är därför måna om att våra föreställningar ska innehålla till exempel starka kvinnoroller och gärna karaktärer som lyfter fram olika könsidentiteter. Jämställdhet och en öppen atmosfär är ovillkorliga ledord såväl på som bakom scenen och en viktig del i vårt arbete med att göra opera tillgänglig för alla och angelägen för vår samtid.

Hållbarhet

Hållbarhet är av största vikt för oss och vi använder därför till största delen redan befintliga kulisser och kostymer. Föreställningarna spelas i Ystad teaters originalkulisser från 1894, vilka också har ett stort kulturhistoriskt värde. Tack vare ett gott samarbete med Malmö opera kan vi hyra deras teaterkostymer och rekvisita istället för att nyproducera. Utöver detta uppmanar vi våra artister, musiker och vår publik att resa kollektivt. Tack vare ett samarbete med Skånetrafikens kan vi dela ut Sommarkort till de medverkande som pendlar till repetitioner och föreställningar.