KOS historia

Den fria operagruppen Kammaropera Syd (KOS) bildades 2011 av en handfull operaentusiaster som ville framföra opera i kammarformat på sitt eget sätt.

Ambitionerna var redan från början stora men resurserna begränsade. Första uppsättningen blev Così fan tutte av Mozart på Kulturhuset Anders i Höör. Orkestern bestod av ett piano och regissör var Thord Nilén. Föreställningen blev en framgång och redan i vår andra produktion, 2012, vågade vi bryta traditionella normer och skrev ett eget thrillerdrama med klassisk musik; Mannen som hatade opera.

År 2013 bjöd vi in Rickard Söderberg som regissör i en turnerande produktion av Händels Alcina. Det blev startskottet för ett fruktbart samarbete som pågår än idag. Rickard Söderberg är nu medlem av KOS styrelse och textförfattare i våra produktioner.

Dags för operett

Sommaren 2014 gjorde vi en scenisk konsert där vi för första gången tog oss an operettgenren; Vive l’Opérette.

Operetten hade sin senaste storhetstid under 1970- och 80-talen och Malmö var den främsta svenska operettstaden. De senaste decennierna har operetten dock blivit styvmoderligt behandlad av operahusen och genren spelas sällan.

Detta ville KOS ändra på och ett gyllene tillfälle uppstod då vi 2014 inledde ett samarbete med Ystad Teater, en av de tre historiskt bevarade teatrarna i Sverige, byggd under operettens stora glansperiod på 1890-talet. Vår första produktion i Ystad, sommaren 2015, blev Strauss operett Läderlappen. Rickard Söderberg skrev en helt ny text och på scen syntes bland andra Sven Melander i sin första operettroll. Efter utsålda hus och strålande recensioner gjorde vi så 2016 en iscensättning av Franz Lehars Glada Änkan. Återigen med ett nyskrivet libretto av Rickard Söderberg och på scen såg vi bland andra Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson.

Sommaren 2017 ville KOS vidga den svenska operetthorisonten ytterligare och gjorde ett helt nyskrivet operettdrama; Teaterhotellet. Musiken bestod av både kända och okända operettmelodier, varav några aldrig spelats i Sverige förut. För orkesterarrangemang stod Nils-Petter Ankarblom och på scen hördes bland andra Marianne Mörck.

Läderlappen sändes på SVT

Följande sommar gjorde KOS en nyproduktion av världens mest älskade operett; Läderlappen, alltså samma verk som satte fart på vår operettsuccé. Denna gång förflyttades hela handlingen till tiden då Kronprins Gustav skulle komma att bli Gustav III. Och precis som i Teaterhotellet 2017 hade samtliga karaktärer på scen en koppling till verkliga, historiska personer. Föreställningen sändes också på SVT. I samband med föreställningen visade SVT en dokumentär om tre svenska sommaroperor, varav KOS uppsättning i Ystad var den ena. 

Sommaren 2019 gjordes återigen ett helt nytt operettdrama med musik plockad ur den rika operettrepertoaren; En Nunna För Mycket. Bland annat innehöll föreställningen musik från Franz Lehàrs opera Juxheirat som inte framförts i en scenisk produktion sedan kompositörens egen premiär i Wien 1904. 

Förutom det starkaste sångarlaget dittills och komediennerna Sven Melander och Marianne Mörck, som stod på scen tillsammans för första gången, pushades gränserna för musik, skådespel och inte minst dans i föreställningens många shownummer. Orkesterns sammansättning förändrades något och leddes av tre av Nordens främsta konsertmästare.

Vid det här laget har orkestern växt till att fylla hela orkesterdiket på Ystad Teater och på scen finns, förutom såklart originalmedlemmarna i KOS, en ensemble på nästan 30 professionella operasolister.

Kammaropera Syd är en ideell förening som har vuxit från att vara ett sällskap med många drömmar, stor lust och vilda visioner till att bli en av de största sommaroperorna i Sverige. Och drömmarna, lusten och visionerna finns kvar.

KOS är också den enda scen i Sverige idag som regelbundet spelar operett och har banat väg för den trend där operett nu spelas allt oftare.